Επιστροφή

first aid after snack eating

Φυσικοί λιποδιαλύτες. Που υπάρχουν & πόσο μας βοηθούν;

Δημοσιεύθηκε:

Είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως κάποιες τροφές αυξάνουν το μεταβολικό μας ρυθμό, λειτουργώντας ως «φυσικοί λιποδιαλύτες», ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι η αύξηση αυτή είναι πολύ μικρή και διαρκεί πολύ λίγο. Επίσης, παρόλο που οι εν λόγω τροφές έχουν όντως διουρητικές και θερμογενετικές ιδιότητες, το σώμα μας έχει ομοιοστατικούς μηχανισμούς που εξισορροπούν την θερμογενετική αυτή διαφορά. Άρα μιλάμε για «βοηθητικές» και όχι για «θαυματουργές» σε σχέση με το λίπος τροφές. Μερικές από τις τροφές και τους ισχυρισμούς αυτούς είναι:

το γκρέιπφρουτ: βοηθάει στην μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη μιας ειδικής ίνας που συνδέεται με την λιποδιάλυση αλλά και χάρη στους φυσικούς γαλακτοματοποιητές του που καταπολεμούν το λίπος και τη χοληστερίνη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και νάτριο

ο ανανάς: θεωρείται φυσικός λιποδιαλύτης που αυξάνει τον μεταβολισμό, περιέχει το ένζυμο βρωμελαίνη το οποίο «σπάει» τις πρωτεΐνες του κρέατος, του γάλακτος, των τυριών, του γιαουρτιού αλλά και της ζελατίνης. Έxει ελάχιστες θερμίδες (49kcal τα 100gr), περιέχει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ είναι γνωστός και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

τα φασόλια: θεωρείται αναμφισβήτητη η ισχυρή λιποδιαλυτική δράση τους. Είναι γεμάτα από ένα ειδικό άμυλο, το resistan starch (10γρ. το φλιτζάνι). Έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο έδειξε ότι η προσθήκη τους σε ένα γεύμα την μέρα, «καίει» μέχρι και 25% περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο.

η μαύρη σοκολάτα: σε αντίθεση με την απλή σοκολάτα θεωρείται ότι η μαύρη σοκολάτα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει ευεργετικές ικανότητες στην απώλεια λίπους λόγω των αντιοξειδωτικών της ουσιών.

το πράσινο τσάι: Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ρόφημα έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα υψηλά ποσοστά φλαβονοειδών που περιέχει. Η συχνή κατανάλωση μειώνει το αίσθημα της πείνας και αυξάνει την καύση λίπους. Μεταβάλει την κατανομή λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που βρίσκεται στην κοιλιακή περιοχή.

η καφεΐνη: έχει διουρητικές και θερμογενετικές ιδιότητες, σε μεγαλύτερο βαθμό από το πράσινο τσάι, βοηθώντας στην γρηγορότερη καύση του λίπους. Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού οι μεγάλες δόσεις έχουν αρκετές παρενέργειες (ταχυκαρδία, αύξηση πίεσης, πονοκέφαλος κτλ.)

Πολλά άλλα βότανα όπως το ginseng και το τσίλι έχουν συνδεθεί με την πολυπόθητη διαδικασία της λιποδιάλυσης, καθώς επίσης καρυκεύματα και μπαχαρικά, όπως το πιπέρι και η μουστάρδα.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι, παρόλο που είναι μικρή και σύντομη η αύξηση του μεταβολισμού, αν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από τις παραπάνω τροφές την μέρα, η αύξηση αυτή αθροιστικά θα είναι μεγάλη και άρα θα «κάψει» λίπος. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές και έτσι μεγάλη κατανάλωση των «λιποδιαλυτικών τροφών» δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο μεταβολισμό.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε και να κάψετε λίπος, εμπιστευτείτε την πιο ασφαλή και αποτελεσματική οδό, που δεν είναι άλλη από την παρακάτω:

  1. Ξεκινάμε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, με τη βοήθεια  ειδικού ώστε να εξασφαλίσουμε την πληρότητα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών στο υποθερμιδικό μας διαιτολόγιο. Ωστόσο, δεν αποκλείουμε τα παραπάνω τρόφιμα αφού, όπως είδαμε, μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.
  2. Ξεκινάμε συστηματική άσκηση, απαραίτητη για την υγεία, την ευεξία αλλά και για την απώλεια βάρους. Συστηματική, εξατομικευμένη άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να δούμε αποτελέσματα.
  3. Δεν ξεχνάμε να ενυδατώνουμε το σώμα μας με τον πιο «φυσικό λιποδιαλύτη»: το ΝΕΡΟ! Το νερό, είναι από τους πιο σημαντικούς καταλύτες στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά χωρίς αρκετό νερό και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Πίνοντας άφθονο νερό κατά την διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα και βοηθάμε την λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι συνήθως αρκετά, αν και η απαιτούμενη πρόσληψη καθαρίζεται από το βάρος του ατόμου, την άσκηση και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. ζέστη).

Σπυροπούλου Ιωάννα | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών | CME Endocrine Emergencies. Harvard Medical School

Επιστροφή

Επιστροφή στην Αρχή